Zonnepanelen: de snelste weg naar een lagere factuur
De zomer komt eraan en de energiecrisis lijkt achter de rug. Van hoge energieprijzen liggen de meeste Belgen niet langer wakker. Nochtans kan je met zonnepanelen flink besparen op je energiefactuur.
Om te besparen, overwegen steeds meer mensen de installatie van warmtepompen, zonnepanelen of andere energiebesparende oplossingen. Logisch, want zelf geproduceerde energie is de voordeligste energie die er is. Extra pluspunt: groene energie is beter voor de planeet!
Zelf elektriciteit opwekken
Wil je besparen, dan is zelf gratis elektriciteit opwekken met zonnepanelen een slimme zet. Elk zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Zodra er zonlicht op valt, ontstaat er elektrische spanning. Een omvormer zet die spanning of gelijkstroom om in wisselstroom. Op die manier kan je de opgewekte stroom gebruiken voor je elektrische toestellen in huis, en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
Extra interessant sinds de invoer van het capaciteitstarief
Zeker sinds de komst van het capaciteitstarief, is je eigen elektriciteit opwekken extra interessant. Met het capaciteitstarief gebeurt je energiefacturatie op basis van je piekverbruik. Door de elektriciteit die je zonnepanelen overdag produceren direct te gebruiken, ga je het net minder belasten en worden je pieken afgevlakt. Hoe lager je maandpieken, hoe lager je energiefacturen.
Verhoog je zelfconsumptie
Om ten volle van zonnepanelen te genieten, maak je best instant gebruik van de opgewekte stroom. Tussen 11 en 15 uur wek je de meeste zonne-energie op, met een piek rond 13 uur. Dat is vaak het moment waarop je niet thuis bent, en dus ook geen stroom verbruikt. Een gemiddeld gezin verbruikt daardoor slechts 30% van de opgewekte zonne-energie. Dat kan je aanzienlijk verhogen door je zelfverbruik te optimaliseren: door bijvoorbeeld elektrische toestellen, boilers of warmtepompen net op die momenten in te schakelen.
Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen hoort automatisch een digitale meter. Het voordeel is dat je enkel betaalt voor de stroom die je werkelijk van het elektriciteitsnet haalt. Als je optimaal gebruikmaakt van je zonnepanelen, blijft dit tot een minimum beperkt.
Wat je te veel produceert aan elektriciteit, gaat niet verloren. Je kan overtollige stroom opslaan in een thuisbatterij om die op een later tijdstip te gebruiken. Beschik je niet over een thuisbatterij, dan kan je de overtollige stroom weer op het net plaatsen en tegen een injectietarief verkopen aan je energieleverancier.
In een ideaal scenario combineer je je zonnepanelen dus met een thuisbatterij, en kies je voor een energiecontract met een dynamisch tarief. Je kan je batterij dan opladen met netstroom als de prijzen het voordeligst zijn.
Snel terugverdiend
Wie de installatie van zonnepanelen overweegt, zal zijn investering snel terugverdienen. Enkele jaren geleden bedroeg de terugverdientijd nog 10 jaar, momenteel ligt die tussen de 5 - 8 jaar. Daarnaast compenseert Mijnenergie.be de afgeschafte Vlaamse investeringspremie voor zonnepanelen met een korting van 375 euro!
Kortom: een investering in zonnepanelen is goed voor het milieu én je budget!
Vraag een vrijblijvende offerte aan