Geen budget en toch zonnepanelen op je dak? Ontdek huurkopen
Dat zonnepanelen the way to go zijn om te besparen op de energiefactuur hebben heel wat mensen al begrepen. De energiecrisis gaf dit nog een extra boost. Maar liefst 100.000 installaties kwamen er vorig jaar bij in Vlaanderen. Logisch, want zelf opgewekte groene energie blijft nog steeds de meest voordelige energie. Wil je ook graag zonnepanelen, maar heb je daar geen budget voor? Dan ishuurkopeneen interessante piste om te ontdekken.
Zonnepanelen zijn een slimme investering, die je na enkele jaren terugverdient. De meeste gezinnen betalen de installatie dan ook in één keer. Maar niet iedereen kan makkelijk enkele duizenden euro’s neertellen. Daarom ontstaan er alternatieve formules, zoals het huurkopen van zonnepanelen. Die maken het mogelijk voor veel meer huishoudens om te genieten van duurzame zonne-energie. In Nederland is de formule al goed ingeburgerd en ook in België is dit aanbod nu beschikbaar.
Waarom zou je zonnepanelen huren?
Eerst en vooral: je hoeft geen zware investering te doen om te genieten van gratis groene stroom. Je betaalt maandelijks een kleine som en geen groot bedrag in één keer. Een lening aangaan is dus niet nodig. Gemiddeld besparen eigenaars die zonnepanelen huren +/- 85 euro per maand. Hoeveel je precies uitspaart, kan je opvolgen met een handige app.
Je bent ook niet meer afhankelijk van stijgende prijzen. Zonnepanelen huren kan voor een periode van 15 tot maximaal 25 jaar en dat tegen een vast tarief. Naast doorgeven aan je verzekeraar dat je zonnepanelen hebt, moet je verder ook geen andere administratieve zaken regelen. Het onderhoud, de keuring en garantie van je gehuurde zonnepanelen en omvormer zijn inbegrepen in de maandelijkse huurprijs. De omnium garantie is geldig voor de volledige looptijd van je overeenkomst.
Wat met de panelen na afloop van je contract?
Dat hangt ervan af of je een huurcontract of een huurkoopcontract afsluit. Als je een huurcontract aangaat, is er geen restwaarde. Van zodra je huurperiode is afgelopen worden de zonnepanelen weer van je dak gehaald of kan je een nieuw huurcontract afsluiten. Kies je voor een huurkoopcontract dan kan je na afloop eigenaar worden. Je neemt dan de panelen voor een symbolische euro per paneel over. Maar ook bij een huurkoopcontract kan je ervoor kiezen om na afloop van de termijn een nieuw contract af te sluiten voor een nieuwe en wellicht performantere installatie.
Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen krijg je automatisch een digitale meter. Zo betaal je enkel voor de stroom die je nog van het elektriciteitsnet haalt. Als je optimaal gebruik maakt van je zonnepanelen, blijft dit tot een minimum beperkt. Wat je te veel produceert, gaat ook niet verloren. Je kan overtollige stroom opslaan in een thuisbatterij en later zelf gebruiken. Of je zet deze stroom op het net en verkoopt die aan je energieleverancier.
Krijg je als huurder de volledige opbrengst?
Net zoals wanneer je een huis huurt, ben je bij het huurkopen van zonnepanelen niet de eigenaar van de installatie. Tenzij je die na afloop van je huurcontract overneemt. Dat betekent dat je geen premie kan aanvragen voor de installatie van zonnepanelen. In ruil voor de huur krijg je de energie die de zonnepanelen opwekken. Voor stroom die je te veel opwekt en op het net injecteert, krijg je de injectievergoeding. Je kan zelf je energieleverancier kiezen, dus kijk bij het vergelijken van leveranciers zeker na hoeveel ze geven als injectievergoeding.
Hoeveel huur betaal je?
De maandelijkse huurprijs voor zonnepanelen wordt bepaald aan de hand van enkele factoren, zoals het aantal panelen dat je nodig hebt. Voor het verbruik van een gemiddeld gezin volstaan doorgaans tien zonnepanelen. Reken op zo’n 6 euro per paneel. Verder heeft de looptijd van je huur een invloed op de maandprijs. Hoe langer de termijn, hoe lager het bedrag. Een voorbeeld: voor de huur van 10 panelen en een looptijd van 20 jaar betaal je per maand 83,20 euro. Jaarlijks bespaar je dankzij de zonnepanelen 321,6 euro. Bij een looptijd van 25 jaar is dat een maandbedrag van 66,3 euro en een jaarlijkse besparing van 518,4 euro.